Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22 uur besteld = morgen geleverd
14 dagen bedenktijd

Prijzen inclusief BTW zien?

Je kan dit altijd aanpassen, onderaan de pagina of in het menu.

Gipsplaat snijden

Zelfs als je het nog nooit gedaan hebt, is het snijden van een gipsplaat niet lastig. Iedereen kan een gipsplaat op maat snijden, als je er het goede gereedschap voor hebt. Bij een gipsplaat vind je twee kanten. Dit is een afgeschuinde kant en een muurkant. Deze kanten heb je nodig zodat je ze gemakkelijk op elkaar kan plaatsen. Op die manier heb je straks een muur uit gipsplaat zonder dat je de naden kan zien. Daarom moet je een gipsplaat in een rechte lijn of in een schuine lijn snijden.

Manieren om een gipsplaat te snijden

Er zijn dus verschillende manieren om een gipsplaat te snijden. Een rechte lijn gebruik je vooral als je een gipsplaat tegen de muur wilt plaatsen. Je kunt ook de gipsplaat in een schuine lijn snijden, bijvoorbeeld omdat deze moet aansluiten op een bepaalde hoek.

Om een gipsplaat succesvol te kunnen snijden heb je een breekmes nodig. Verder heb je een rolmaat nodig om de maten op te kunnen nemen, een potlood en liniaal om de lijnen af te tekenen. Een gipsplatensnijder behoort ook tot de mogelijkheden. Met dit gereedschap kun je gipsplaat gemakkelijker snijden, maar de werkwijze is vrijwel hetzelfde als met een breekmes.

Gipsplaat recht snijden

Ga je een gipsplaat snijden, dan moet je eerst beslissen of je deze recht of schuin wilt snijden. Dit is afhankelijk van waar je de gipsplaat wilt plaatsen. Ten eerste dien je de juiste maten op te nemen. Gebruik hiervoor een rolmaat. Vervolgens zet je met het potlood en rolmaat stippen bij de juiste afstanden. Pak de liniaal erbij en verbind de stippen tot je een rechte lijn hebt. Pak daarna het breekmes en snijd een ondiepe gleuf op de rechte lijn. Dit is hetzelfde principe als dat je gebruikt wanneer je een papier eenvoudig wilt vouwen. Je kunt dit dus vergelijken met het ‘ritsen’ van papier. Vervolgens draai je de gipsplaat om en zet je druk waar je de vouw gemaakt hebt. Aan de kartonkant snijd je in de vouw.

Gipsplaat schuin snijden

Als je weet hoe je een gipsplaat recht moet snijden, is de procedure voor het schuin snijden van gipsplaat vrijwel hetzelfde. Ook hier bepaal je eerst de juiste maten. Kijk hierbij naar de hoogte van de gipsplaat, gemeten aan de laagste zijde van de hoek. Daarna meet je de hoogte aan de hoogste zijde van de hoek. Daarna meet je de lengte van de hoek. Vervolgens snijd je de gipsplaat in. Je moet geen kracht zetten op de achterkant, zoals je bij een rechte gipsplaat wel zou doen. In plaats daarvan leg je de plaat op de kop met de gesneden kant naar beneden. Til het hoekje van de gipsplaat op en volg de schuine streep. Daarna snijd je aan de karton kant rustig de vouw los met een mes. Je moet de gipsplaat in dit geval niet breken, want dan wordt de afwerking minder mooi.

De afwerking

Je zult al gezien hebben dat de afwerking niet altijd mooi is. Als je bijvoorbeeld een heel klein stukje wilt afsnijden, kun je de plaat beter niet buigen. De kans is groot dat er meer gips afbreekt dan je voor ogen had. Een betere oplossing is gebruik te maken van een uitschuifmes en dan voorzichtig het overtollige gips langs de zijkant te schrapen. Snijd altijd van je af, anders kun je jezelf verwonden.

Let op: maak uitsparingen!

Tijdens het snijden van gipsplaten kom je erachter dat je een uitsparing moet maken voor een stopcontact of kozijn. Maak in zo’n geval een uitsparing aan de zijkant of binnenin de gipsplaat. Dit is afhankelijk van waar de uitsparing moet komen.

Om zo’n uitsparing te maken dien je deze eerst nauwkeurig uit te meten. Dit teken je uiteraard weer af met je potlood, rolmaat en waterpas. Ga je een uitsparing maken aan de zijkant, dan kun je het best een handzaag en een uitschuifmes gebruiken. Zit de uitsparing aan de binnenkant van de gipsplaat? Dan dien je een gatenzaag te gebruiken en een gat te boren. De gatenzaag is een verlengstuk op een boor bij een boormachine. Deze plaats je dan binnen de lijnen die je hebt uitgetekend. Daarna kun je de rest van de uitsparing wegsnijden met een uitschuifmes.

Leer Fixami beter kennen

Sinds 2007 combineren we professioneel gereedschap met advies op maat. Bij ons staat alles in het teken van beter maken.

Meer over ons
  • Tools van topkwaliteit

  • Specialist in online

  • Altijd persoonlijk advies

  • Wat je project ook is