5 verschillende manier om laminaat te zagen

Een laminaat vloer leggen is wellicht minder eenvoudig dan je van tevoren had gedacht. Zodra je het laminaat op maat gaat zagen, moet je er voor zorgen dat je een strakke zaagsnede krijgt. Lukt dat niet, dan kom je erachter dat er splinters optreden. Deze zijn niet alleen pijnlijk, maar ook lelijk voor de vloer die je gaat leggen. Het laminaat sluit dan niet mooi op elkaar aan. Gevolg: overal zie je naden en de vloer is ongelijk. Daarom is het belangrijk dat je laminaat zaagt met correct gereedschap.

Zo zaag je laminaat

Wanneer we het hebben over correct gereedschap, denken we aan gereedschap die ervoor gemaakt is om houtproducten als laminaat te zagen. Denk bijvoorbeeld aan een laminaatzaag of een decoupeerzaag. Ook een afkortzaag of cirkelzaag kan in sommige gevallen geschikt zijn voor het zagen van laminaat. Je dient wel vooraf te bepalen welke zaag het meest geschikt is voor je wensen. Je wilt immers laminaat zagen zonder dat je ziet dat erin gezaagd is.

Met een laminaatzaag of laminaatsnijder

Een goed voorbeeld van goed gereedschap is de laminaatsnijder. Dit is een gereedschap met een groot mes en een hefboom. Het is wel een intensief werkje, want je dient het laminaat met de hand te snijden. Dat doe je door de plank onder het mes te leggen en dan de hendel naar beneden te drukken. Laat het mes het werk voor je doen; je hoeft er dus niet heel hard op te drukken. Door het mes te laden ‘glijden’ krijg je een gladde zijde zonder dat je ziet dat er in gesneden is.

Je kunt een optimaal resultaat behalen als het mes echt scherp genoeg is. Anders krijg je randjes die afvallen of worden de planken ongelijk. Het snijden met een bot mes vergt veel kracht, waardoor je meteen zult merken of een mes bot is of niet.


5 Verschillende manier om laminaat te zagen-image

Laminaat zagen met een decoupeerzaag

Zit je niet zo te wachten om lichamelijke inspanning te leveren voor het zagen van laminaat, dan is het tijd om het elektrische gereedschap uit de kast te halen. Een goed alternatief is de decoupeerzaag. Deze zaag is volledig automatisch, waardoor je eigenlijk geen lichamelijke kracht hoeft te leveren. Deze zaag bestaat uit een klein zaagblad. Doordat de zaag op en neer gaat, zaagt de decoupeerzaag zichzelf een weg door de plank. Het zaagblad is vrij flexibel, waardoor je gemakkelijk kunt bijsturen. Ideaal dus als je een hoekje uit het laminaat wilt halen voor bijvoorbeeld plinten of hoekjes bij de deur.

Een ander voordeel van een decoupeerzaag: de bladen zijn gemakkelijk te wisselen. Maar je moet er wel een beetje gevoel voor hebben om ermee om te kunnen gaan, want recht zagen is niet aan iedereen besteed. Heb je weinig ervaring, dan kun je het best eerst even oefenen voordat je in je nieuwe laminaat gaat zagen.


Afkortzaag

De afkortzaag is een ander geschikt gereedschap waarmee je goed laminaat kunt zagen. De afkortzaag werkt net als een laminaatsnijder. Het verschil is dat je bij een laminaatsnijder zelf inspanning moet leveren, terwijl dit bij een afkortzaag niet het geval is. In dit gereedschap zit namelijk een motorisch draaiend zaagblad. Je hoeft dus alleen de planken maar goed onder de machine te leggen. Een afkortzaag gebruiken is de perfecte oplossing voor iedereen die weinig ervaring heeft en het werken met een decoupeerzaag (nog) niet aandurft.

Ook hier kun je het zaagblad gemakkelijk vervangen. Ga je brede stukken laminaat zagen, dan kun je het best het schuifsysteem dat op iedere afkortzaag gebruiken.

Cirkelzaag

Ten slotte: de cirkelzaag. Als je redelijk handig bent met de geleiders kun je dik laminaat nauwkeurig zagen. Ook hier kun je de zaagbladen aanpassen naar het materiaal dat je gebruikt. Een cirkelzaag is er ook in tafel uitvoering, zodat je meteen een goede basis hebt voor het laminaat. Daarmee voorkom je dat het laminaat wegschuift en je scheve sneden krijgt. Een cirkelzaag is zeker geen goedkope oplossing. Wanneer je deze alleen gaat gebruiken om laminaat te zagen, zal dit niet voordelig zijn. Voordeel van zo’n machine is dat je er ook andere producten mee kan zagen.