Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22 uur besteld = morgen geleverd
14 dagen bedenktijd

Prijzen inclusief BTW zien?

Je kan dit altijd aanpassen, onderaan de pagina of in het menu.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

Je kent wel die grote groene of zwarte kliko’s die altijd in de weg staan of het zicht in je (voor)tuin. Geef toe, mooi is anders, toch? In deze blog leggen we je uit hoe je voor weinig geld een mooie en praktische ombouw kunt maken. Op die manier staan die kliko’s mooi opgeborgen en ziet je tuin, oprit, of straatkant er weer strak en afgewerkt uit!

Stappenplan

STAP 1

Meet je kliko op vooraf goed op, zodat je op het einde niet in de problemen raakt. Reken 3cm extra aan alle kanten, zodat je zeker genoeg ruimte hebt voor je kliko. Het stappenplan is geschreven voor een kliko met de volgende afmetingen:

Een 120 liter kliko heeft een afmeting van 48 x 55 x 93,5 cm; de 140 liter is 50,5 x 57 x 108 cm, de 240 liter is 59 x 73 x 108 cm en de grootste van 260 liter heeft een afmeting van 65,5 x 70 x 108 cm.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

STAP 2

Kies het hout voor jouw kliko ombouw. Bedenk op voorhand, waar je kliko gaat staan. Staat hij buiten en is hij onderhevig aan veel zon of regen, dan kun je beste geïmpregneerd hout nemen. Dit soort hout is op voorhand behandeld en is weersbestendig. Staat je kliko binnen of in de schuur dan kun je gewoon blank hout gebruiken. In deze blog zijn vuren planken en CLS balken gebruikt, die nadien behandeld zullen worden met een coating.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

STAP 3

De balken zul je moeten gebruiken om de planken aan elkaar vast te maken. De beste en netste manier is door gleuven te maken in je balken. Deze gleuven zijn precies de dikte van de planken die je hierin wil bevestigen. Dit kun je doen met een frees of met een tafelzaag.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

STAP 4

Maak twee van deze wanden. Deze zullen aan de linker- en rechterkant van je kliko komen. Waar je geen balk zitten, wordt de achterkant van je kliko ombouw.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

STAP 5

Meet de breedte van jouw kliko en zaag de dwarsbalken op de juiste maat. Houd er rekening meer dat de binnenmaat van je constructie ongeveer 3 cm breder moet zijn dan je kliko. Bevestig deze aan de achterkant van je ombouw.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

STAP 6

Maak nu nog een zijkant, zoals je eerder hebt gedaan, maar nu enkel met bovenaan en onderaan een balk. Zoals je hier ziet past dit paneel perfect tussen de beide wanden. Als alles goed gegaan is, ziet je ombouw er uit zoals bij stap 7.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

STAP 7

De volgende stap is het maken van de deur. Je zult waarschijnlijk onderaan een plank moeten bevestigen, zodat de linker en rechter wand van je ombouw niet te veel bewegen wanneer je de deur op en dicht doet.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

STAP 8

Je kunt kiezen hoe je de planken neerlegt voor de deur. Zowel horizontaal als verticaal is mogelijk. Voor deze blog is er gekozen om de planken horizontaal te plaatsen. Zorg dat de planken goed geschroefd zijn, zodat je deur niet meer kan vervormen bij het open en dicht doen.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

STAP 9

Hang je deur vast met scharnieren. Zorg ervoor dat alles goed gecheckt is met een waterpas voor je hier aan begint. Start daarna met het zagen van de planken voor de deksel.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

STAP 10

Bevestig de deksel ook met scharnieren op dezelfde manier als de deur. Zo zie je ze niet aan de buitenkant en ziet alles er wat strakker uit.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

STAP 11

Deze stap is niet noodzakelijk, maar geeft je kliko ombouw een net wat mooiere uitstraling. Dit is niet nodig maar kan je ombouw wel een extra touch geven. De dakshingles zorgen er ook voor dat de regen beter langs je ombouw kan wegstromen.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

STAP 12

Hang nog een schroefoog aan de binnenkant van de deksel. Daar kun je dan een touwtje aan hangen die je bevestigd aan het handvat van je kliko. Op die manier komt de deksel van je kliko mee omhoog, wanneer je de deksel van je ombouw open doet. Ook een stok om het deksel open te houden en een handvat bovenop het deksel kan van pas komen.

Kliko Ombouw maken - hoe doe je dat?

Leer Fixami beter kennen

Sinds 2007 combineren we professioneel gereedschap met advies op maat. Bij ons staat alles in het teken van beter maken.

Meer over ons
  • Tools van topkwaliteit

  • Specialist in online

  • Altijd persoonlijk advies

  • Wat je project ook is