Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22 uur besteld = morgen geleverd
14 dagen bedenktijd

Prijzen inclusief BTW zien?

Je kan dit altijd aanpassen, onderaan de pagina of in het menu.

Houten plantenbak maken - hoe doe je dat?

Met hout kan je zelf een mooie plantenbak maken, die zorgt voor extra sfeer in je tuin of bij de voordeur. Het is een heel simpel project dat je volledig naar je eigen hand kan zetten. Lees in deze blog het stappenplan voor het maken van een mooie houten plantenbak.

Stappenplan plantenbak maken

Stap 1

Kies je hout uit. In dit geval is het pallethout om de plantenbak een rustiek karakter te geven. Dit krijgt later nog een beschermende vernislaag. Kies voor geïmpregneerd hout, zodat je de plantenbak in alle weersomstandigheden buiten kan laten staan.

Houten plantenbak maken - hoe doe je dat?

Stap 2

Zaag je hout op maat. Hier zie je zes planken gezaagd op een lengte van 60 cm. Deze wand van de plantenbak is 45 cm breed. Wil je een lage en lange plantenbak? Dan kan je de planken op bijvoorbeeld op 25 cm lengte zagen en er 14 naast elkaar leggen. Dit kun je volledig zelf bepalen. Kies hout voor de poten. Hier zie je twee balken van 5cm x 5cm x 65 cm. Plaats die op de rand van de wand en meet de afstand tussen de twee poten. Zaag dwarslatten om straks de planken aan te bevestigen.

TIP: Leg de mooiste kant van je plank aan de onderkant. Want deze kant zal straks de buitenkant van je bloembak worden. Houten plantenbak maken - hoe doe je dat?

Stap 3

Bevestig de dwarslatten aan de planken die de wand zullen vormen. Maak 4 wanden zonder dat je de poten al bevestigd.

TIP: Voorboren en verzinken van je vijs zorgt ervoor dat het hout minder makkelijk splijt. Houten plantenbak maken - hoe doe je dat?

Stap 4

Draai een wand met de dwarslatten naar onder. Leg de poten onder de wand, zodat ze langs boven niet uitsteken. Boor met een vlinderboor een gat door de wand en in de poot. Zorg dat je niet helemaal door de poot boort. Lijm een houten stok van dezelfde diameter als de vlinderboor in het gat. Zo bevestig je de wand aan de poot zonder schroeven die aan de buitenkant zichtbaar zijn. Je kan ook een schroef verzinken in je hout en in dat gat een houten stop steken om je schroef te verbergen. Dit doe je met 2 wanden. Hierdoor heb je twee wanden waaraan elk twee poten hangen en twee wanden zonder poten.

Houten plantenbak maken - hoe doe je dat?

Stap 5

Voor deze stap kan je het beste 2 paar handen gebruiken. Of een set klemmen. Draai de wanden met de poten naar boven. Dit maakt het bevestigen van de andere wanden makkelijker.

Houten plantenbak maken - hoe doe je dat?

Stap 6

Werk de bovenkant van je plantenbak af. Dit doe je door 4 planken in verstek te zagen. Meet die planken af aan het binnenste hoekje van je poten. Op die manier krijg je bovenaan je plantenbak een mooi afgewerkte boord.

Houten plantenbak maken - hoe doe je dat?

Stap 7

Zaag latjes en maak die vast aan de dwarsplanken onderaan je plantenbak.

Houten plantenbak maken - hoe doe je dat?

Stap 8

Werk je plantenbak aan de binnenkant af met een worteldoek. Dit kan je het beste er aan vast nieten. Zo kan je de plantenbak vullen met aarde en kruiden of er andere planten in zetten. Je kan er uiteraard ook altijd een bloempot in zetten.

Houten plantenbak maken - hoe doe je dat?

Leer Fixami beter kennen

Sinds 2007 combineren we professioneel gereedschap met advies op maat. Bij ons staat alles in het teken van beter maken.

Meer over ons
  • Tools van topkwaliteit

  • Specialist in online

  • Altijd persoonlijk advies

  • Wat je project ook is