Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22 uur besteld = morgen geleverd
14 dagen bedenktijd

Prijzen inclusief BTW zien?

Je kan dit altijd aanpassen, onderaan de pagina of in het menu.

DIY Kerstdecoraties

Op zoek naar een originele manier om je kerstkaarten uit te stallen? Of vind je die kaarsenpotjes ook maar zo gewoontjes? Maak dan je eigen kerstdecoratie of geef je geliefden een uniek handgemaakt cadeau! Deze drie ideeën zijn toegankelijk voor iedereen die eens graag creatief bezig is.

DIY #1 Kerstboompje

Dit houten kerstboompje is vrij simpel te maken met een draaibank, een guts en een platte beitel. Gebruik een goed gedroogd stuk hout, voor deze kerstboom is zilverberk gebruikt. Je kunt een stukje schors aan de boom laten om het uniek te houden.

Draai eerst een kegelvorm. Daarop kun je met een potlood aanduiden waar je de zogezegde takken wil hebben. Op dit voorbeeld zijn 4 takken te zien. Schuur het hout tot korrel 320. Daarna kun je met een klein boortje in de top van de kerstboom een gaatje maken. Dit is om de piek of ster op te bevestigen. Draai uit een ander stuk hout een piek of zaag met een figuurzaag een ster uit. Zorg dat je een stukje onder de ster of piek laat zitten, zodat je het in het gaatje kan lijmen. Tip: maak een set van 3 verschillende groottes!

DIY #2 Kerstkaarthouder

Deze kerstkaarthouder is perfect om al je kerstkaarten mooi uit te stallen zonder dat ze enorm veel plaats nemen op je kast. Dit werkje bestaat uit 2 bijna identieke vormen die in elkaar schuiven.

Teken de vorm van een kerstboom op 3 mm multiplex en plak op de potloodlijnen schilderstape. Dit zal de uitbraak van het hout veel verminderen. Zaag je 2 identieke vormen uit en dan kan je aan de zijkanten bogen tekenen. Hier schuiven de kerstkaarten in vast. Teken om de 3 cm een boog van ongeveer 4 cm lang. Zaag dan opnieuw met je lintzaag of figuurzaag op die lijnen. Belangrijk is dat de bogen ongeveer 3 mm wijd zijn zodat er ook dikkere kaarten in passen. Je kan de gleuven wijder maken met een naaldvijl. Na dit alles trek je op je een vorm een lijn van de bovenkant tot het midden. Op de andere vorm doe je dit van onderaan tot in het midden. Zaag op die 2 lijnen en zorg dat je gleuf de dikte is van het hout. Op die manier kunnen beide vormen in elkaar schuiven en blijft je kerstkaarthouder rechtop staan. Schuur het werkje tot korrel 240 en geef het een kleurtje naar keuze.

DIY #3 Kerstlichtje

De vorm van de kerstboom is uitgezaagd met een figuurzaagmachine. Je kunt zelf een tekening maken van een boom of een leuke vorm uitprinten en natekenen op je hout. Hiervoor is 9 mm merantimultiplex gebruikt. Om in het midden een hartje of andere vorm uit te zagen moet je eerst een gaatje boren om je figuurzaagblad door te steken. De boom kun je simpel vastmaken aan een plankje van 6 cm x 10 cm met wat houtlijm en eventueel een nagel of schroef. Vergeet niet voor te boren anders bestaat de kan dat het multiplex zal splitten. Laat genoeg afstand tussen theelicht en boom. Wil je een gat voor het theelichtje, dan kun je het beste een forstnerboor van 40 mm gebruiken. Schuur het werkje tot korrel 240 en je bent klaar.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Gaëtan Samyn @barrier_woodcraft

Leer Fixami beter kennen

Sinds 2007 combineren we professioneel gereedschap met advies op maat. Bij ons staat alles in het teken van beter maken.

Meer over ons
  • Tools van topkwaliteit

  • Specialist in online

  • Altijd persoonlijk advies

  • Wat je project ook is