Een regenton maken – hoe doe je dat?

Met een regenton kun je regenwater makkelijk opvangen. Je kan het hergebruiken om je planten water te geven of je auto te wassen. Regenwater is kalkvrij, dus die strepen op je auto zijn door het gebruik van regenwater verleden tijd. In lange periodes van droogte verbruiken wij meer kraanwater om te drinken, om het zwembad in de tuin mee te vullen en om de tuin mee te sproeien. Waterbedrijven moeten in deze periodes steeds meer grondwater oppompen, dit gaat ten koste van het milieu. Met een regenton verbruik je veel minder kraanwater en je kan deze koppelen aan de regenpijp van je dak. Uiteraard kun je een regenton kopen, maar je kan een regenton ook makkelijk zelf maken.

Dit heb je nodig

Voor het maken van een regenton heb je een grote ton nodig, maar dit kan ook een grote afvalemmer zijn. De ton vormt de basis voor de regenton. Naast een ton, heb je ook houten latjes nodig. Zorg dat deze niet te breed zijn, omdat ze rondom de ton geplakt worden. Ook heb je een standaard nodig waar de ton op komt te staan en een regenton kraantje. Voor de deksel van de regenton kan je bredere planken gebruiken. Verder heb je ook wat gereedschap nodig, zoals een cirkelzaag, speedboor en PVC-lijm.

Stappenplan

Stap 1 Op maat zagen van latjes

We beginnen met het op maat zagen van latten. Je kan hiervoor een zaagtafel of een cirkelzaag gebruiken. De latten moeten even hoog zijn als de ton, omdat deze om de ton heen komen. Zorg dat je heel de ton kan bedekken met latten, zodat je niets meer van de ton ziet. Zet de latten nog niet vast, want anders kun je tijdens het plaatsen van het kraantje er niet goed bij.

Stap 2 Gat boren in de regenton

Meet de diameter van het kraantje op. Denk bij het plaatsen van het kraantje aan de hoogte. Plaats het niet te hoog, want dan blijft er te veel water in de ton zitten en zorg dat er een emmer onder past. Wanneer je de juiste hoogte hebt gekozen, boor je een gat in de ton met een stappenboor of speedboor. Maak met een gatenzaag een rond gat in één van de latten, boor het gat op precies dezelfde hoogte als waar het kraantje komt.

Stap 3 Kraantje plaatsen en latten vastzetten

Bevestig het kraantje in het gat en maak het vast met PVC-lijm. De lat met het ronde gat erin komt over het kraantje heen. Monteer de lat met kit. Hiermee maak je het kraantje waterdicht. Leg de latten op een vlakke ondergrond naast elkaar. Spuit de kit op de plekken waar de latten vast komen te zitten aan de ton. Hierna kun je alle latten vastzetten aan de ton.

Stap 4 De deksel uitzagen

Om de deksel van de ton te maken hebben we de afmeting nodig. Meet de diameter van de bovenkant van de ton met een rolmaat. Pak een aantal planken en zorg dat ze samen even groot zijn als de bovenkant van de ton. Schroef de planken met spijkers en een hamer aan elkaar vast door middel van twee lagen aan planken. Nu je een vierkante deksel hebt, gaan we deze uitzagen tot een mooie cirkel. Teken met een potlood de cirkel op de deksel en zaag de cirkel daarna uit.

Stap 5 Regenton aansluiten op de regenpijp

De regenton aansluiten op de regenpijp kan op twee manieren.

Vulautomaat met uitlooppijpje

Wanneer de regenpijp is aangesloten op een afwateringssysteem, zoals het riool, kan je deze aansluiten met een vulautomaat. Een vulautomaat zorgt dat de regenton altijd water opvangt, maar het is ook gelijk een overloop. Als de regenton vol zit gaat het overtollige water weer via de regenpijp naar beneden. Meet eerst de afstand tussen de grond en de bovenkant van de regenton. En markeer dit met een streep op de regenpijp. Zaag de regenpijp daarna met een handzaag door op de streep en bevestig de vulautomaat aan de regenpijp. Maak een opening in de regenton en steek het pijpje van de vulautomaat door de opening heen. Maak alles waterdicht met kit.

Zonder vulautomaat

Je kunt de regenpijp ook gewoon boven de ton laten uitkomen. Het water wordt dan opgevangen in de ton, maar als de ton vol zit gaat het overtollige water gewoon over de rand van de ton heen en zo de grond in. Maak een opening in de deksel van de ton waar de regenpijp precies boven komt te staan en zorg dat de ton er precies onder staat.

Stap 6 Touw om de regenton heen binden

Om de regenton helemaal af te maken kun je er een touw omheen binden!

Subsidie

Een regenton zorgt dus niet alleen voor de opvang van regenwater. Je hebt meteen gratis water om aan je planten te geven, of je auto mee te wassen. De overheid geeft steeds vaker subsidie voor het plaatsen van een regenton en het afkoppelen van je regenpijp. Geeft je gemeente geen subsidie? Controleer dan even je waterschap, soms bieden zij wel financiële ondersteuning voor het opvangen van regenwater.