Gratis verzending vanaf €50,-
Op werkdagen vóór 22.00u besteld = morgen in huis
Veilig & achteraf betalen
Snoeien, snoeitips en de snoeikalender
Struiken, bomen en andere planten moeten gesnoeid worden. Om verschillende redenen is het belangrijk om het groen in je tuin goed bij te houden. Planten, struiken en bomen wil je natuurlijk mooi in model houden. Ze zullen beter groeien en bloeien wanneer je ze op de juiste manier snoeit. Mocht je fruitbomen hebben zal zelfs je oogst nóg beter zijn wanneer je ze goed snoeit. Genoeg redenen om te snoeien dus. Maar wanneer, en hoe snoei je jouw planten het beste? We behandelen Nederland's meest voorkomende tuinplanten in dit blogartikel.
Hortensia snoeien
Hortensia's snoeien is eenvoudig. Je moet alleen even weten welk soort hortensia je hebt. Er zijn namelijk twee verschillende soorten. Hortensia's die bloeien op nieuw en op oud hout. Om een hortensia te snoeien kan je het best een snoeischaar gebruiken.
Nieuw hout, één jarig
Bij deze hortensia's groeien ieder jaar weer nieuwe bloemkoppen uit de oude, gesnoeide takken. Dus alles wat je nu snoeit zal in het voorjaar weer teruggroeien.
- Snoei deze hortensia's tot 15cm van de kluit. Dit houdt de plant compact. Als je een grotere plant wil, knip je alleen de bloemen af.
- De gesnoeide takken zullen weer bloemkoppen krijgen en broeien binnen een jaar weer aan.
- Om je hortensia te verjongen, om hem groeikrachtig en vol te houden, snoei je ieder jaar zo'n 30% van de plant weg.
- Wil je de hortensia verkleinen? Snoei de struik dan 10-15cm van de grond af.
Oud hout, twee jarig
Bij deze hortensia's hoef je alleen de oude bloemen weg te knippen. Knip dus niet de hele tak eraf, want dan zal hij niet in bloei staan dit voorjaar.
- In eerste instantie is het voldoende om alleen de oude bloemen weg te knippen. Hierdoor blijven de nieuwe bloemkoppen intact waardoor de hortensia in het voorjaar mooi in bloei staat.
- Wanneer je hortensia te groot/breed/hoog wordt ga je hem snoeien. Dit doe je door de oude takken weg te halen. Deze takken herken je aan de dikte en vaak grijzige kleur.
- Knip de oude takken in de struik tot 5cm van de kluit. Snoei ongeveer 30% van de hortensia weg om hem geleidelijk te verjongen.
- Kortom: alle takken die je snoeit zullen komend voorjaar nog niet in bloei staan, maar pas volgend voorjaar.
Vlinderstruik snoeien
Een vlinderstruik wordt gesnoeid na de winter, ongeveer in maart. Om te voorkomen dat de vlinderstruik te groot wordt, raden we je aan om hem ieder jaar te snoeien. Vlinderstruiken kan je vaak het best snoeien met een takkenschaar.
- Snoei een vlinderstruik vooral niet voordat de vorst voorbij is. Hierdoor kan de plant namelijk in gaan vriezen.
- Een vlinderstruik snoei je helemaal kort.
- Waar je de takken afknipt zullen nieuwe takken groeien. Deze nieuwe takken zullen in het voorjaar in bloei staan.
- Je kan dus precies zelf beslissen waar je nieuwe takken wil laten groeien, door juist daar de plant af te knippen.
- Wanneer je ongeveer 50-80cm laat staan zal de vlinderstruik in de zomer weer volledig in bloei staan.
Fruitbomen snoeien
Fruitbomen snoei je altijd in de wintermaanden of in het vroege voorjaar. Op deze manier kan je goed zien wat je doet en krijg je kwalitatief goed fruit. Maar hoe snoei je hem precies?
- Begin met het knippen van dode, beschadigde en kruisende takken. Houd hierbij rekening dat je de kroon van de boom open blijft, zodat zonlicht hier doorheen kan.
- Zorg dat de takken van een fruitboom in een hoek van 45 tot 90 graden staan
- Snoei de twijgen op de stam altijd weg.
- Zorg dat je niet snoeit als het regent of de boom nog erg vochtig is.
- Takken knip je het gemakkelijkst weg met een goede snoeigiraffe.
Buxus snoeien
Een van de bekendste heesters in de Nederlandse tuinen is de buxus. De buxus dien je regelmatig te snoeien, minimaal 2x per jaar. Een buxus kan je ook 4x per jaar snoeien, dit maakt je buxus nog sterker en geeft een vollere groei.
- Snoei de buxus het eerst in juni. Dit is het moment dat het zijn eerste groeipiek heeft bereikt.
- De tweede keer snoei je de buxus in september, zodat de plant mooi de winter in gaat.
- Als je de buxus in de zomer snoeit, doe dit dan wanneer het bewolkt is. Hierdoor zullen bladeren niet verbranden door de zon waardoor je buxus mooi groen blijft.
- Snoei altijd tot een paar centimeter vóór de oude snede.
- Wanneer je een buxus licht wilt bijknippen, om hem bijvoorbeeld een speciale vorm te geven, raden we je een accu gras- en buxusschaar aan. Voor andere snoeiwerkzaamheden is het beter om een degelijke heggenschaar te hebben.
Andere bomen snoeien
Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij het snoeien van bomen is de vorm van je boom. Je wilt tenslotte dat je boom mooi blijft. Maar hoe doe je dit precies?
- Knip een tak altijd volledig af. Halve takken afknippen geeft uiteindelijk dode takken die er minder mooi uitzien dan de rest van de takken.
- De beste tijd om bomen te snoeien is in de winterperiode. Je ziet zo precies wat je snoeit en de boom zal niet gaan bloeden (sap verliezen).
- Soms kan het ook slim zijn om in de zomer te snoeien. Zo zie je sneller welke takken dood zijn en knip je dus niet de verkeerde takken weg.
- Voor kleinere takken raden we je aan om een takkenzaag te gebruiken. Bij grote, dikkere takken is een kettingzaag erg handig. Wanneer je erg hoog moet werken is een snoeigiraffe erg handig. Wat het beste gereedschap is voor jou moet je natuurlijk zelf bepalen.
Niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan al ons tuingereedschap!