Gratis verzending vanaf €50,-
Op werkdagen vóór 22.00u besteld = morgen in huis
Veilig & achteraf betalen
Behang verwijderen – hoe doe je dat?
Ben je uitgekeken op je behang? Tijd voor iets nieuws? Dan komt er eerst nog een vervelend klusje aan: het behang verwijderen. Met het juiste gereedschap en de juiste benadering wordt deze klus een stuk eenvoudiger. Dit is de stoomcursus 'Behang verwijderen'.
Voorbereidingen behang verwijderen
Voordat we met grover geschut aan het werk gaan, moeten er een aantal voorbereidende stappen genomen worden. Zo moeten bijvoorbeeld de vloerbedekking en de meubels afgedekt worden. Van de ruimte waar het behang verwijderd wordt, is het zaak de elektrische groepen uit te zetten in de groepenkast. Afdekplaatjes van stopcontacten kunnen gewoon op hun plek blijven zitten, maar plak ze wel af.
Na het nemen van deze beschermingsmaatregelen, is het belangrijk te bepalen van welk materiaal de muur is. De meeste muren zijn gemaakt van stucwerk of gipsplaten. Bestaat de muur uit gipsplaten? Dan wordt het nat maken hiervan afgeraden. Gipsplaten hebben namelijk het nadeel dat deze veel vocht opnemen. Na het bepalen van het materiaal, bepaal je wat voor behang je hebt: verwijderbaar behang, behang met een aftrekbare bovenlaag of traditioneel behang? Je komt hierachter door naar het materiaal te kijken. Vliesbehang heeft bijvoorbeeld een aftrekbare bovenlaag en vinyl of glasvezel vallen onder het traditionele behang.
Effectief behang verwijderen met een behangafstomer
Glasvezelbehang verwijderen is soms een ingewikkelde klus. Voor dit type behang kun je dan ook het beste een behangafstomer gebruiken. Met een behangperforator kun je alvast inkervingen in het behang maken. Dit helpt bij het stomen; de stoom kan dan makkelijker doordringen.
Nu kan de klus beginnen: stoom het behang in gedeelten door het apparaat tegen het behang te houden. De lijm wordt dan zacht en het behang begint los te komen. Hoe langer je stoomt, hoe makkelijker het behang loskomt. Pas op met het gebruik van stoomapparaten bij muren van gipsplaat. Uit het stoomapparaat komt heet water, dus draag altijd werkhandschoenen en bovenkleding met lange mouwen.
Het behang komt los: schrapen maar!
Als het behang loskomt, schraap je het van de muur met een plastic plamuurmes, voegmes of behangafsteekmes. Steek altijd omhoog, want dat is gemakkelijker tussen het behang en de muur te schuiven. Eventuele resten verwijder je met water en schoonmaakmiddel. Met een schone handdoek of lap dep je het droog. Voor vastzittend behang kunnen klussers ook behangstripper gebruiken. Dat is een concentraat dat het behang van de muur afweekt.
De ouderwetse manier om behang te verwijderen zonder machines
Heb je geen machines bij de hand? Dan kun je proberen het behang te verwijderen op de ouderwetse manier: met een emmer water en een spons, grote borstel of vod. Je kunt het beste warm water gebruiken, waarmee je het behang sponst. Het behang zal dan beter loslaten, waardoor je alleen nog de krabber achter het behang hoeft te zetten.
Van het krabben met water kun je nat worden. Je werkt vaak boven je hoofd, waardoor het water naar beneden sijpelt. Om dit te voorkomen kan een handdoek of grote vod gebruikt worden. Span deze rond je arm. Het rondspattend water wordt dan geabsorbeerd. Behang verwijderen lukt het beste als je bij het bevochtigen van boven naar beneden werkt.
Extra tips bij het verwijderen van behang
Goed om rekening mee te houden: behang verwijderen is een tijdrovende klus. Neem er genoeg tijd voor. Het kan soms tot wel drie keer zo lang duren als bedacht. Oud behang gaat overal aan vastplakken, zelfs als je erg voorzichtig bent.
Pas op met behang en behanglijm. Deze producten kunnen giftige schimmeldodende middelen bevatten. Gooi het afval en het water dat is gebruikt bij het behang verwijderen weg volgens de geldende regels. Versper de toegang tot de ruimte als je er aan het werk bent.