Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22 uur besteld = morgen geleverd
14 dagen bedenktijd

Prijzen inclusief BTW zien?

Je kan dit altijd aanpassen, onderaan de pagina of in het menu.

Dolgedraaide schroef verwijderen? Geen probleem!

Het gebeurt ons allemaal wel eens: een schroef doldraaien. Meestal geen probleem, maar soms krijg je de dolgedraaide schroef met geen mogelijkheid meer los. Deze tips kan je gebruiken om de schroef tóch in beweging te krijgen. Deze tips zijn te gebruiken bij zowel schroeven met een dolgedraaide schroefkop als schroefdraad. Welke tip(s) ga jij proberen?

Tip 1: Voorkom doldraaien

Voorkomen is natuurlijk beter dan herstellen. Gebruik daarom altijd de juiste bit of schroevendraaier om je schroeven vast te draaien. Let tevens op het volgende bij je boorwerkzaamheden:

 • Gebruik altijd de juiste bit. Torx schroeven bieden de meeste grip. Kruisschroeven zijn meestal geschikter dan gleufschroeven doordat ze meer grip bieden
 • Stel, indien mogelijk, het juiste toerental in op je schroefmachine; dit voorkomt onzuivere boring
 • Bevestig je werkstuk met lijmklemmen zodat het niet beweegt tijdens het bevestigen

Tip 2: Elastiek

Dit is de eenvoudigste manier om een dolgedraaide schroef te verwijderen. Het enige dat je nodig hebt is een (post)elastiekje en een schroevendraaier of schroefboormachine.

 1. Leg het elastiekje op de dolgedraaide schroef
 2. Duw het elastiekje met je schroevendraaier in de schroefkop. Hierdoor heb je meer grip doordat het elastiek de lege/beschadigde ruimtes opvult
 3. Draai de schroef los!
Dolgedraaide schroef verwijderen? Geen probleem!

Tip 3: Handmatig

Heb je geen elastiekje of geeft het toch te weinig grip om de dolgedraaide schroef los te krijgen? Gebruik dan deze tip. Hiervoor heb je een schroevendraaier en een hamer nodig. Met deze tip maak je namelijk een 'nieuw' gat in de schroefkop in de vorm van je schroevendraaier.

 1. Kies je schroevendraaier met de meeste grip die in de schroefkop past
 2. Zet de schroevendraaier op de schroefkop en tik voorzichtig met je hamer op de schroevendraaier. Zorg ervoor dat je de schroevendraaier juist gepositioneerd is; je wil de schroef niet nóg vaster maken
 3. Het nieuwe gat dat hierdoor ontstaat kan je gebruiken om de schroef los te draaien

TIP: Gebruik een steeksleutel om extra kracht uit te oefenen. Plaats eventueel een (vochtige) doek tussen de steeksleutel en je schroevendraaier om beschadiging te voorkomen.

Tip 4: Schroefverwijderaar

Er bestaan ook speciale schroefverwijderaars. Deze worden vaak in sets verkocht en zijn ideaal om dolgedraaide schroeven te verwijderen.

 1. Plaats de bit in je schroefmachine zodat de korte kant in de schroefkop gaat
 2. Boor in de schroefkop; er zal net als bij de handmatige optie een nieuwe inkeping ontstaan
 3. Vaak komt de schroef nu al los. Als dit niet het geval is draai je de bit om en schroef je hem met de andere kant los
Dolgedraaide schroef verwijderen? Geen probleem!

Leer Fixami beter kennen

Sinds 2007 combineren we professioneel gereedschap met advies op maat. Bij ons staat alles in het teken van beter maken.

Meer over ons
 • Tools van topkwaliteit

 • Specialist in online

 • Altijd persoonlijk advies

 • Wat je project ook is