Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22 uur besteld = morgen geleverd
14 dagen bedenktijd

Prijzen inclusief BTW zien?

Je kan dit altijd aanpassen, onderaan de pagina of in het menu.

Voegen verwijderen en vullen - hoe doe je dat?

Oude voegen verwijderen is eigenlijk een fluitje van een cent. Je moet hiervoor alleen de juiste gereedschappen hebben en voorzichtig te werk gaan. Heb je nog nooit een voeg verwijderd? Dan leggen we in deze blog stap voor stap uit hoe je dit op een nette manier doet.

Elektrisch gereedschap gebruiken

Elektrisch gereedschap kan je helpen bij het verwijderen van oude voegen. Veel doe-het-zelvers gebruiken bijvoorbeeld een frees of een multitool. Hoe je hiermee aan de slag gaat, leggen we uit in dit artikel.

Voegen verwijderen met dremel frees

Met een dremel frees kun je voegspecie verwijderen. Het wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld badkamers en toiletten. Tijdens het verwijderen van de voegen is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Probeer te voorkomen dat het bitje de tegels raakt.

Om voegspecie dieper te kunnen verwijderen, verwijder je als eerst de voegspecie aan het oppervlak. Daarna stel je de geleider in op een grotere diepte en voer je de bewerking voor de tweede keer uit. De voeg komt er dan steeds meer uit, waardoor weer gaten ontstaan, die je later opnieuw kunt vullen.

Voegen verwijderen met multitool

Om voegen tussen tegels te verwijderen kun je ook een oscillerende multitool gebruiken. Dit apparaat heet niet voor niets zo: het zijn meerdere gereedschappen in één apparaat. Naast voegen verwijderen kun je er ook mee zagen, schuren, polijsten en snijden. Bij het verwijderen van een voeg ga je net als met een frees voorzichtig te werk.

Haal de multitool rustig langs de randen van de voeg, zodat er een gat ontstaat. Je kunt eventueel accessoires op de multitool gebruiken om nauwkeuriger te werken.

Manieren om voegen te verwijderen

Als je alle gereedschappen bij elkaar hebt, kun je beginnen met het daadwerkelijk verwijderen van de voegen. Dit kan op verschillende manieren, zoals uithakken, uitslijpen en uitkappen.

Voor je begint: afspuiten

Voordat je begint met het verwijderen van voegen, is het een goed idee de gevel eerst af te spuiten met een hogedrukspuit. Loszittende voegen vallen er dan al tussenuit. Dan hoef je het zelf niet weg te halen. Bovendien wordt de voeg iets zachter. Je kunt op een meer nauwkeurige manier werken.

Voegen uithakken

Voegen uithakken of voegen uitkappen kun je doen met een elektrische hakhamer, maar ook met een eenvoudige hamer of een beitel. Met een hamer maak je op en neer bewegingen en gebruik je de beitel als kop. Door steeds hakbewegingen te maken laat het specie los. De voegen vallen er gecontroleerd, stukje voor stukje uit.

Het nauwkeurigst werk je met een gewone beitel en een hamer. De elektrische hakbeitel werkt snel en simpel, maar het risico is groot dat je ook tegels of stenen raakt die niet verwijderd moeten worden. Deze zullen dan ook afbrokkelen. Met een hamer en beitel werken heeft dan weer als nadeel dat het lang duurt.

Voegen uitslijpen

Een snellere oplossing is het uitslijpen van voegen. Hiervoor heb je een haakse slijper nodig. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Nadat je de voeg hebt afgespoten kun je de slijptol op de horizontale voegen zetten, om daarna met de verticale voegen aan de slag te gaan. Die zijn meestal een stuk kleiner.

Slijpen gaat snel en gemakkelijk. Een elektrische hakhamer werkt met grof geschut en een slijptol is makkelijker te plaatsen. Je kunt de voeg netjes recht volgen. Daarvoor moet er natuurlijk wel secuur gewerkt worden en je zult een vaste hand nodig hebben.

Voegen verwijderen en vullen - hoe doe je dat?

Voegen vullen

Klaar met het uitslijpen of uithakken? Dan maak je de muur netjes schoon en verwijder je alle vuil en loszittende stukken voegsel. Gebruik hiervoor een schone borstel. Voegen vullen doe je met een vulmiddel uit een koker. Snijd daarvoor eerst het topje van de koker en draai de spuitmond erop. Snijd het uiteinde schuin af. De opening van de spuitmond moet even groot zijn als de scheur die je wilt vullen. Dan krijg je het beste resultaat.

Zet de koker in het kitpistool en knijp in het handvat tot het vulmiddel zichtbaar wordt. Daarna zet je de spuitmond op de eerste voeg die je wilt vullen. Knijp in het handvat en trek het kitpistool in een vloeiende beweging over de voeg. Breng overal genoeg voegmiddel aan, zodat het product zich goed hecht.

Na het vullen werk je de voeg af met een plamuurmes. Doe dit met zuiver water en strijk de voeg mooi glad voor een strak resultaat. Daarna moet de voeg drogen. Door deze handelingen uit te voeren heb je zelf een voeg verwijderd en opnieuw aangebracht.

Leer Fixami beter kennen

Sinds 2007 combineren we professioneel gereedschap met advies op maat. Bij ons staat alles in het teken van beter maken.

Meer over ons
  • Tools van topkwaliteit

  • Specialist in online

  • Altijd persoonlijk advies

  • Wat je project ook is