Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22 uur besteld = morgen geleverd
14 dagen bedenktijd

Prijzen inclusief BTW zien?

Je kan dit altijd aanpassen, onderaan de pagina of in het menu.

Alles over verticuteren en de aanschaf van een verticuteermachine

Een mooi en gezond gazon vergt onderhoud. Naast het maaien van het gras is het verticuteren van je gazon een belangrijke klus om de conditie van je gazon te verbeteren. Maar wat is verticuteren eigenlijk, hoe kun je dit het beste aanpakken, waarom is het zo belangrijk en waar moet je op letten als je een verticuteermachine aanschaft? In deze blog leggen we het allemaal uit.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het proces waarbij je met behulp van een verticuteermachine de bovenste laag van je gazon doorprikt of snijdt om zo mos en dood gras te verwijderen. De machine maakt kleine gaatjes in het gazon en verwijdert zo overtollig materiaal dat de groei van het gras belemmert. Het resultaat is een gezonder en sterker gazon.

Waarom moet je verticuteren?

Verticuteren is belangrijk omdat mos en dood gras de groei van het gras belemmeren. Hierdoor ontstaan er kale plekken en wordt het gras minder mooi en minder gezond. Daarnaast zorgt verticuteren ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen en dat het gras beter bestand is tegen ziektes en plagen.

Wanneer moet je verticuteren?

De beste tijd om te verticuteren is in het voorjaar of in het najaar. In het voorjaar, voordat het gras echt begint te groeien, kun je het mos en dood gras verwijderen en de bodem beluchten zodat het gras beter kan groeien. In het najaar kun je het gazon klaarmaken voor de winter en ervoor zorgen dat er geen mos en dood gras overblijft dat in de winter het gras kan verstikken.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een verticuteermachine?

Als je besluit een verticuteermachine aan te schaffen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Er zijn verschillende soorten verticuteermachines beschikbaar op de markt, verticuteermachines op 230V, verticuteermachines op benzine en verticuteerharken- of rollers. Hieronder worden de belangrijkste voordelen en nadelen van elk type machine beschreven:

Verticuteermachines op 230V:

 • Over het algemeen krachtiger dan accu-verticuteermachines alhoewel dat niet altijd meer het geval is.
 • Stil, milieuvriendelijk.
 • Geen dure brandstof nodig.
 • Geen beperkingen qua werkduur door de snoer.
 • Ideaal voor kleine en middelgrote tot grote gazons.

Verticuteermachines op benzine:

 • Krachtigste type verticuteermachine.
 • Onbeperkte werkduur mits je genoeg benzine hebt.
 • Draadloos en gemakkelijk te manoeuvreren, ideaal op plekken waar geen stopcontact in de buurt is.
 • Ideaal voor grote gazons of voor professioneel gebruik.

Verticuteerhark of verticuteerroller:

 • Goedkoop en gemakkelijk in gebruik.
 • Geen elektriciteit, benzine of accu nodig.
 • Gratis workout!
 • Ideaal voor kleine gazons of plekken waar een machine niet kan komen, zoals langs randen of in hoekjes.

Specificaties en accessoires

Welke specificaties kun je op letten bij het aanschaffen van een verticuteermachine? En welke accessoires zijn belangrijk? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Vermogen:

Kies een machine met voldoende vermogen voor de grootte van je gazon. De meeste fabrikanten vermelden een maximaal aantal vierkante meters bij een machine.

Maaibreedte:

De breedte van de machine bepaalt hoeveel gras je in één keer kunt verticuteren. Hoe breder de machine, hoe sneller je klaar bent.

Diepte-instelling:

Zorg ervoor dat je de diepte van de messen kunt instellen zodat je de juiste hoeveelheid materiaal kunt verwijderen.

Opvangbak:

Een opvangbak is handig om het verwijderde materiaal op te vangen en af te voeren. Je kunt dan simpelweg je afval in de compost- of vuinisbak gooien in plaats van het op te moeten harken na het verticuteren.

Messen of beluchtingsrollen?

Een beluchtingsrol heeft, zoals de naam al aangeeft, een rol met pinnen die in de bodem drukken. Dit creëert kleine gaatjes in de bodem, waardoor zuurstof, water en voedingsstoffen beter worden opgenomen door de wortels van het gras. Een beluchtingsrol is met name geschikt voor gazons die al in redelijk goede conditie zijn en niet al te veel dood gras of mos hebben.

Messen daarentegen snijden door het gras en de wortels van het gras en verwijderen zo dood gras en mos. Dit is vooral nuttig voor gazons die veel last hebben van mos en dood gras. Messen kunnen dieper in de bodem snijden dan een beluchtingsrol en kunnen daarom effectiever zijn bij het verwijderen van hardnekkige onkruiden zoals paardenbloemen.

Als je een gezond gazon wilt onderhouden, kun je kiezen voor een verticuteermachine met een beluchtingsrol. Als je gazon veel last heeft van mos en dood gras, dan kun je beter kiezen voor een verticuteermachine met messen. Er zijn ook machines die zowel messen als beluchtingsrollen hebben, zodat je beide technieken kunt gebruiken en je gazon optimaal kunt onderhouden.

Stappenplan Verticuteren

Je hebt je ideale verticuteermachine uitgekozen, maar hoe gaat het verticuteren zelf in zijn werk? We leggen het je uit in onderstaand stappenplan:

 1. Maak het gazon schoon.
 2. Maai het gazon.
 3. Stel de verticuteermachine in.
 4. Verticuteer het gazon.
 5. Verwijder het afval.
 6. Zaai het gazon opnieuw in.
 7. Bemest het gazon.
 8. Geef het gazon water.

Gefeliciteerd, je hebt succesvol je gazon verticuteerd! Het is aan te raden om het gazon regelmatig te onderhouden door het te maaien, te bemesten en te besproeien. Zo blijft het in topconditie!

Leer Fixami beter kennen

Sinds 2007 combineren we professioneel gereedschap met advies op maat. Bij ons staat alles in het teken van beter maken.

Meer over ons
 • Tools van topkwaliteit

 • Specialist in online

 • Altijd persoonlijk advies

 • Wat je project ook is