Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22 uur besteld = morgen geleverd
14 dagen bedenktijd

Prijzen inclusief BTW zien?

Je kan dit altijd aanpassen, onderaan de pagina of in het menu.

Gootsteen ontstoppen - hoe doe je dat?

Last van een verstopte gootsteen? Dat is altijd vervelend. Je gootsteen is immers onmisbaar om dagelijks te kunnen schoonmaken. Zeker als je geen vaatwasser hebt, want dan blijven vieze borden zich opstapelen en krijg je misschien zelfs nare geurtjes in de keuken. Gelukkig kun je op verschillende manieren snel afrekenen met je verstopte afvoer.

Afvoer verstopt? Een plopper gebruiken

Als je afvoer is verstopt, zou je eens kunnen proberen een plopper te gebruiken. Dit is misschien wel de meest gebruikte manier van gootsteen ontstoppen. Om te ploppen, vul je de gootsteen eerst gedeeltelijk met heet water. Daarna zet je de plopper op de afvoer. Bij een dubbele afvoer is het belangrijk een washandje in de niet-verstopte afvoer te stoppen, zodat de druk van de plopper alleen is gericht op de verstopping.

Beweeg de plopper nu snel op en neer. Trek de plopper van de afvoer af en kijk of het water begint weg te lopen. Is dat nog niet het geval? Voer de stappen dan opnieuw uit en blijf de plopper gebruiken tot de verstopping weg is.

Een ontstoppingspomp gebruiken

Wie niet de kracht heeft om handmatig te ploppen, kan ook een ontstoppingspomp gebruiken. Dit is vaak effectiever dan een traditionele plopper. Met de pomp zet je de verstopping in beweging, doordat deze ontstopper zuigt en perst. In principe zet je alleen hoge druk op de verstopping, waardoor deze uit elkaar schiet.

Afvoer ontstoppen met azijn, soda of vloeibare ontstopper

In plaats van een plopper kun je ook andere (vloeibare) middelen gebruiken om een gootsteen te ontstoppen. Zo is er bijvoorbeeld vloeibare ontstopper op de markt. Heb je dat niet in huis? Dan kan wat azijn of soda ook soelaas bieden. Zuiveringszout kan ook helpen om een gootsteen te ontstoppen.

Voordat je met deze middelen aan de slag gaat, is het raadzaam rubber handschoenen aan te trekken. Gebruik een schaal of een kopje om het water dat in de gootsteen staat er uit te scheppen. Giet het water in een emmer. Duw daarna een kopje zuiveringszout in de gootsteen afvoer. Met een spatel kun je het zuiveringszout in de opening duwen.

Giet een kopje azijn in de afvoer en doe de stop in de gootsteen. De azijn wordt dan richting de verstopping geduwd. Wacht daarna even 5 minuten, zodat de oplossing zijn werk kan doen. Laat daarna warm water in de gootsteen lopen om te zien of de verstopping verdwijnt. Giet tot slot 4 kopjes kokend water in de afvoer.

Ontstoppen met een ontstoppingsveer

Ontstoppen met een ontstoppingsveer is eenvoudiger dan je denkt. Allereerst doe je het kastje onder de gootsteen open en zet je een emmer onder de buizen om eventueel weglopend water op te vangen. Daarna maak je de sifon los. De sifon is de gebogen pijp onder de horizontale en verticale buizen. Je kunt PVC-buizen met de hand los schroeven. Lukt dit niet? Dan kun je een waterpomptang gebruiken om de verbindingen wat losser te draaien.

Gooi het water uit de sifon in de emmer en kijk of er verstoppingen in de sifon zitten. Zo ja, maak deze dan schoon. Na het schoonmaken maak je de sifon opnieuw vast. Laat heet water weglopen en beoordeel het resultaat.

Een trekveer of ontstoppingsveer gebruiken doe je door de horizontale buis die de sifon verbindt met de buis in de muur, te verwijderen. Duw het eind van de trekveer in de buis, totdat je niet verder kunt. Trek daarna ongeveer 50 centimeter van de veer uit de buis, met de vergrendeling vast.

Draai het handvat met de klok mee. Duw tegelijk naar voren om de veer dieper in te brengen. Wanneer de veer vast blijft hangen, draai je het handvat tegen de klok in en trek je de veer terug. Ondervindt de veer weerstand? Blijf er dan aan trekken en blijf het handvat met de klok mee draaien, totdat de veer vast zit aan de verstopping. Daarna haal je de veer terug uit de buis en maak je de horizontale buis en de sifon weer vast. Laat even heet water lopen om te kijken of de gootsteen nu goed wegloopt.

Leer Fixami beter kennen

Sinds 2007 combineren we professioneel gereedschap met advies op maat. Bij ons staat alles in het teken van beter maken.

Meer over ons
  • Tools van topkwaliteit

  • Specialist in online

  • Altijd persoonlijk advies

  • Wat je project ook is