Gratis verzending vanaf €50,-
Op werkdagen vóór 22.00u besteld = morgen in huis
Veilig & achteraf betalen
BBQ-rooster schoonmaken – hoe doe je dat?
Barbecueën: we zijn er gek op in Nederland. Zodra de eerste zonnestralen door de wolken verschijnen en de temperatuur stijgt, is in veel tuinen in Nederland de rook van de barbecue te zien. Heerlijk. Helaas blijf je wel met een hoop troep zitten en dan met name het barbecuerooster is een probleem. Gelukkig is het schoonmaken veel makkelijker dan je denkt.
Het BBQ-rooster schoonmaken: waarom?
Veel barbecueroosters zijn hevig aangekoekt en zwart. Soms plakken er zelfs nog etensresten aan. Dat is niet hygiënisch en ook niet erg bevorderlijk voor je gezondheid. Je kunt er ziek van worden. Vaak wordt gedacht dat de etensresten er vanzelf wel weer afgebrand worden. Dat is niet waar. Je rooster regelmatig schoonmaken voorkomt dat je ziek wordt en geeft je eten bovendien meer smaak.
De BBQ schoonmaken
Een barbecue schoonmaken doe je het liefst met een sopje. Gebruik een borstel en een zachte spons. Daarmee is het gemakkelijk de barbecue zelf weer schoon te krijgen, terwijl je de vet- en etensresten ook meeneemt. Het schoonmaken van een rooster vraagt om speciale aandacht.
Beginnen met barbecuerooster schoonmaken
Wanneer we denken aan een barbecuerooster schoonmaken, denken we al snel aan een staalborstel. Dat is prima gereedschap, tenzij je een chromen rooster hebt. In Nederland zijn de meeste roosters gemaakt van staal met een chroomlaag erop. Zodra je daar een staalborstel gebruikt, gaat de chroomlaag eraf en houd je een lelijk, metalen rooster over.
Wat je beter kunt doen, is een halve citroen gebruiken. Door met een halve citroen over het rooster te wrijven, is je rooster in een handomdraai schoon. Wil je liever wat grondiger te werk gaan? Stop het rooster dan in een vuilniszak, doe er wat Biotex in en giet er heet water bij. Bind de vuilniszak dicht, laat het rooster er een nacht inliggen en maak het rooster met een sponsje en nog wat warm water schoon.
Werk je met rvs? Gebruik dan een zogenaamde rvs-pannenspons. Werk met lauw water en een rvs-pannenspons. Laat het rooster even in water weken en wrijf de spons over het rooster. Heel gemakkelijk. Verwar deze spons niet met Brillo-sponzen.
Een Weber schoonmaken
Bij een Weber is het belangrijk dat je de barbecue na ieder gebruik schoonmaakt. Gooi meteen de as weg, want natte as vernielt je barbecue. De volgende dag borstel je de binnenkant met zeep en water en maak je de buitenkant schoon met een tuinslang.
Na een barbecuebeurt is het verstandig ‘de pyrolytische methode’ toe te passen bij je Weber. Sluit het deksel, zet alle ventilatieroosters open en stook de barbecue zo warm mogelijk. Na 5 tot 10 minuten is het vuil verkoold. Met een speciale Weber-staalborstel kun je het vuil verwijderen.
Weber-barbecues die werken met houtskool, kunnen het best worden voorzien van een opvangbakje of een houtskoolhouder. Daarmee voorkom je hitteschade en voorkom je dat je het glazuur vernielt. Het kan geen kwaad om ook dit bakje bij je schoonmaakronde af en toe mee te nemen.