Waarom u koolborstelloze motoren zou moeten overwegen

U zult het regelmatig bij onze machines zien staan: koolborstelloos. Sinds enkele jaren brengen fabrikanten als Makita machines op de markt met koolborstelloze motoren. Wat heb ik daaraan, zult u zich misschien afvragen. Bij deze hebben we er een blogbericht over geschreven. Lees gauw verder!

Wat zijn koolborstels?

Koolborstels zorgen ervoor dat de spanning wordt getransfereerd van het statische deel van de machine naar de bewegende onderdelen van de machine, naar het anker van de motor. Er is altijd sprake van de aanwezigheid van ten minste twee koolborstels in een machine met elektromotor.

Wat zijn de verschillen tussen motoren met en zonder koolborstels?

Bij motoren mét koolborstels komt de stroom via de koolborstels uit bij het anker van de motor. Het veld van deze motor is een permanente magneet. Doordat er stroom in het anker komt ontstaat er een aantrekkings- en afstotingskracht tussen de - en + pool en gaat het anker draaien. Bekijk ook eens onderstaande video voor een uitleg over koolborstelloze motoren.

Voordelen van koolborstelloze motoren

Bij motoren zónder koolborstels gaat de stroom naar het veld en is het anker voorzien van een permanente magneet. Daardoor heeft u geen koolborstels nodig. Dat biedt meerdere voordelen:
- De motor is energiezuiniger
- De motor wordt minder snel warm
- Er zijn geen koolborstels die u hoeft te vervangen
- Een langere looptijd van de accu

Als u dus een regelmatige klusser bent, of zelfs een professioneel, is het zonder twijfel de moeite waard om te kijken naar een koolborstelloze machine!