usp1
usp2
usp3

NL

FR

Dakgoot schoonmaken - hoe doe je dat?

Veel mensen vergeten jaarlijks hun dakgoot schoon te maken. Toch is het belangrijk dit wel te doen, want anders loop je risico op overstromingen en lekkages in huis. Het is geen moeilijke klus, je kunt het vaak prima zelf doen en ook het gereedschap hiervoor heb je waarschijnlijk al in huis of is makkelijk te verkrijgen.

Dakgoten laten schoonmaken door een specialist?

Als je zelf de ladder niet op durft vanwege hoogtevrees, of omdat je zelf lichamelijk niet in orde bent, kun je het best de dakgoten laten schoonmaken door een specialist. Om de moeilijkheid hoef je het in ieder geval niet te laten om het zelf te doen. Het reinigen van dakgoten is namelijk een fluitje van een cent.

Dakgoot schoonmaken: zo doe je dat

De dakgoot schoonmaken is een best simpel klusje. Het begint met de voorbereiding van de attributen die je nodig hebt. Je kunt dit gereedschap alvast klaarleggen:

  • Ladder;
  • Handschoenen;
  • Schepje;
  • Vuilniszak;
  • Emmer;
  • Schuurspons;
  • Staalborstel;
  • Stoffer;
  • Tuinslang;
  • Bezem

Heb je deze spullen klaarliggen? Dan zet je de ladder alvast tegen de muur. Het is belangrijk dat de ladder niet te schuin en niet te recht staat. Je kunt dit testen door met je voeten tegen de poten van de ladder te gaan staan en je armen recht vooruit te strekken. Kun je de ladder vastpakken met gestrekte armen? Dan weet je dat de ladder in de juiste positie staat.

Nu trek je de werkhandschoenen aan en neem je je tuinschepje mee. Klim omhoog en schep met het tuinschepje het losse vuil uit de dakgoten. Stop het vuil direct in de vuilniszak. Vuil dat een beetje vochtig is (bijvoorbeeld door neerslag) kun je het best opscheppen. Erg droog vuil kun je beter eerst een beetje nat maken, bijvoorbeeld met een tuinslang.

Spoel de dakgoten door met de tuinslang. Om dit te doen, leg je de slang in de goot en beweeg je het spuitstuk richting de regenpijp. Hardnekkig vuil kun je wegpoetsen met een schuurspons. Na het poetsen spoel je de dakgoten nog eens door.

Met een bezem kun je het vuil opruimen als het droog is. Ruim het daarna op met stoffer en blik.

Hoe vaak moeten dakgoten worden schoongemaakt?

Dakgoten moeten eigenlijk minimaal één keer per jaar worden schoongemaakt. Zeker als er veel bomen rondom je huis staan of als er veel vogels op de dakgoot zitten, is dit misschien zelfs vaker noodzakelijk. Je weet pas hoe vol de dakgoten zitten als je de ladder opklimt en het controleert.

Het schoonmaken van de goten kun je het best doen aan het einde van de herfst. In de herfst staat er immers vaak wind en vallen er veel bladeren van de bomen. Op die manier komen je goten compleet verstopt te zitten door viezigheid. Door aan het eind van de herfst je dakgoten schoon te maken, verwijder je het vuil van een heel jaar.

Je kunt het best een moment kiezen waarop het niet vriest, maar waarvoor het wel een beetje heeft geregend. Dakgoot schoonmaken - hoe doe je dat?