usp1
usp2
usp3

NL

FR

Oppervlakte berekenen - hoe doe je dat?

Wie nieuw behang wil plakken, een nieuwe vloer wil leggen of een huis wil verhuren of verkopen, moet de oppervlakte van de woning weten. Vroeger hebben we op school geleerd hoe we de oppervlakte berekenen, maar hoe zat het ook alweer? Geen zorgen, wij hebben je rug! In deze blog leer je eenvoudig en snel hoe je de oppervlakte van een kamer of muur berekent.

Een vierkante oppervlakte berekenen

Het berekenen van de oppervlakte van een kamer of muur is zo simpel als een liniaal pakken. Pak je meetlint en meet de lengte en de breedte van de ruimte. De formule is simpel: lengte maal breedte. Dus, als je kamer 30 meter lang is en 15 meter breed, dan is de oppervlakte 30 x 15 = 450 vierkante meter. Makkelijk, toch? Maar wacht, er is meer! Voor muren is het hetzelfde liedje, meet gewoon de hoogte en breedte, en vermenigvuldig. En voilà, je hebt de oppervlakte! Tip: moet je vaak oppervlakten berekenen? Dan kan het verstandig zijn om een afstandsmeter aan te schaffen.

Oppervlakte berekenen hoe doe je dat

Een cirkelvormig oppervlak berekenen

Niet alle oppervlakken zijn natuurlijk zo simpel en vierkant. Geen paniek! Ook hiervoor hebben we gewoon een simpel toe te passen formule voor je. Pak je rekenmachine er maar bij en gebruik de formule πr² (pi maal straal kwadraat). Stel, de straal van je cirkel is 3 meter, dan is de oppervlakte π x 3² ≈ 28.27 vierkante meter. Voor de waaghalzen die zonder rekenmachine willen werken, hebben wij ook de perfecte rolmaten om je cirkels te meten.

Oppervlakte berekenen hoe doe je dat

De uitdagende niet-vierkante oppervlaktes

En dan, de ultieme uitdaging: kamers of muren die niet vierkant zijn. Misschien mis je een hoek, of is het een onregelmatige vijfhoek. Geen zorgen, wij hebben een trucje. Deel de kamer op in vierkanten en/of driehoeken. Bereken de oppervlakte van elk deel afzonderlijk en tel ze bij elkaar op. Voor een driehoek gebruik je de formule basis x hoogte / 2. Kom je er niet uit? Onze hoekmeters helpen je uit de brand om elke hoek perfect te meten. En onthoud: een goed begin is het halve werk, dus zorg voor het juiste meetgereedschap. WIl je een echte meet expert zijn? Bekijk dan eens onze afstandsmeters

Bekijk hier al ons meetgereedschap!

Aan de slag!

Met deze handige tips en trucs ben je klaar om elke oppervlakte te tackelen! Of het nu vierkant, cirkelvormig of een complexe vorm is, met ons gereedschap meet je het in een handomdraai. Dus, waar wacht je nog op? Bezoek Fixami.be en start je meetavontuur met de beste tools in de markt. Meten = weten, en met Fixami weet je het zeker!

Oppervlakte berekenen hoe doe je dat